energie vergelijken

Actueel

Nieuws

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023 Lokaal nieuws woensdag 30 november 2022

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

In 2023 verandert het nodige rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Jubelton drastisch verlaagd
Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken Lokaal nieuws woensdag 16 november 2022

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken

De woningmarkt is in het afgelopen half jaar afgekoeld. Waar mensen afgelopen mei nog in de rij stonden voor een woning, ligt het aantal geïnteresseerden nu lager. Voor kopers valt er langzaam weer meer te kiezen, tegen een lagere gemiddelde prijs. Wat verwachten de grotere Nederlandse banken van de woningmarkt in de komende tijd?

Je vloer mooier maken met deze patronen Lokaal nieuws dinsdag 15 november 2022

Je vloer mooier maken met deze patronen

Veel mensen vinden het moeilijk om te beslissen over een installatie patroon voor nieuwe vloeren te installeren in bijvoorbeeld  Enschede . Ze kunnen misschien geen keuze maken of weten niet precies welke verschillende patronen er allemaal zijn. Het is vaak belangrijk om de afweging zorgvuldig te maken bij het kiezen tussen verschillende houten vloer indelingen. Je wilt misschien hardhouten vloeren in je huis leggen. Dit is al lang de industriestandaard vanwege hun unieke uiterlijk. Je wilt deze vloer misschien gaan leggen in de slaapkamer van je kind. Op dat moment moet je niet alleen denken aan accessoires zoals de  Zazu Sam slaaptrainer . Je moet de kamer zodanig inrichten dat deze er prachtig uitziet in combinatie met dergelijke vloeren.

Chevron en visgraat

Hardhouten vloeren zijn veelzijdig omdat je ze praktisch in elk gewenst patroon kunt rangschikken. Je kunt ze bijvoorbeeld schikken in chevron- of visgraat stijl. Veel mensen denken ten onrechte dat  visgraat  vloeren en chevron vloeren hetzelfde zijn. Dat zijn ze echter niet. Het belangrijkste onderscheid is dat chevron planken bestaan uit planken die in een hoek zijn gezaagd. Visgraat vloeren daarentegen zijn opgebouwd uit rechthoekige planken.  Hardhouten vloerplanken moeten eerst in de vorm van een "V" worden gerangschikt voordat je visgraat vloeren kunt maken. Als je denkt dat echt hardhout te moeilijk te installeren is, kun je altijd vinylvloeren kopen die op hout lijken. Dit soort vloeren kunnen worden geleverd met "click" technologie, die het installatieproces vereenvoudigt. Het kan eenvoudig worden geïnstalleerd met slechts een paar klikken tussen elke plank. Het vereist dus geen lijm of kleefstoffen, en kan gemakkelijk worden verwijderd als je je kamer in de toekomst wilt verbouwen of reorganiseren. Heb je een binnentuin ontwikkeld om buiten naar binnen te halen? Je moet goed kijken welke vloer daar bij past. Je kunt  onkruidverwijderaar kopen  en op zoek gaan naar een hardhouten vloer van goede kwaliteit.

Geometrische patronen

In werkelijkheid kan een geometrisch vloerontwerp met succes worden gemaakt met hardhouten planken. Driehoeken en rechthoeken zijn enkele voorbeelden van geometrische patronen die je thuis kunt toepassen. In de natuur zijn geometrische patronen meestal symmetrisch. Je zult meteen zien dat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn als je dit combineert met creativiteit. Er zijn vele prachtige ontwerpen die ermee gemaakt kunnen worden. Naast de eerder genoemde patronen kun je moderne patronen opnemen voor een eigenzinniger uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld hexagonale ontwerpen proberen om interesse en harmonie toe te voegen aan zelfs de kleinste kamers. Je kunt je eigen combinaties van geometrische vormen maken of de hulp inroepen van professionals, voordat je ze in je huis integreert.

Patronen combineren met andere voorwerpen

Sommige mensen willen misschien het uiterlijk van hun stoelen en de vloerpatronen combineren. Hoewel er verschillende patronen en kleuren zijn die je in een kamer kunt combineren, moet je zorgvuldig kiezen. Je kamer kan er bijvoorbeeld beter uitzien als je een hardhouten vloer hebt en die combineert met hardhouten meubels. Dit zal zo'n stijlvolle vibe in huis brengen die niet iedereen kan maken. Het is ook prima als je vinylvloeren koopt die op hout lijken en die combineert met echt hardhouten meubelen.

 

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt? Lokaal nieuws woensdag 02 november 2022

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt?

Al vijf maanden op rij dalen de woningprijzen op maandbasis. Bij dalende huizenprijzen bestaat het risico dat woningen onder water komen te staan. Gelukkig is de situatie wel anders dan in bijvoorbeeld 2008 en 2013. We zetten de grootste verschillen op een rij.

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief? Lokaal nieuws woensdag 19 oktober 2022

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2024 wordt die zelfs volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek. 

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten? Lokaal nieuws woensdag 05 oktober 2022

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

In de afgelopen week voerden banken en verzekeraars massaal verhogingen van de hypotheekrente door. Na eerdere verhogingen heeft de hypotheekrente het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Wat kan je doen om jouw hypotheeklasten te verlagen?

Door ontwikkelingen op de financiële markten, is de rente voor vooral langlopende leningen sterk gestegen. Neem een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. Deze rente bedraagt nu 3,65 procent, fors meer dan de 0,88 procent begin dit jaar. Een 20-jaar vast rentetermijn ging in dezelfde periode van 1,20 procent naar 3,89. Op een woning van 4 ton is dit een verschil van € 10.760 bruto per jaar.

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen Lokaal nieuws woensdag 21 september 2022

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen

Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk Lokaal nieuws woensdag 07 september 2022

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten Lokaal nieuws woensdag 10 augustus 2022

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten

Kun je het ideale huis maar niet vinden? Of vis je steeds achter het net in deze woningmarkt? Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een goed alternatief zijn. De prijs staat vast en de nieuwbouwwoningen worden per loting verdeeld. Verdiep je wel in de verschillen en aandachtspunten. Zo zit de hypotheek bij nieuwbouw iets anders in elkaar.

Nieuwbouwwoning vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit betekent dat je een aantal kosten niet hoeft te betalen die bij bestaande bouw wel voor eigen rekening zijn. Het gaat specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Hypotheek meeverhuizen om hoge hypotheekrente te ontlopen Lokaal nieuws woensdag 27 juli 2022

Hypotheek meeverhuizen om hoge hypotheekrente te ontlopen

Veel woningeigenaren nemen bij het verhuizen hun huidige hypotheek mee. Zo ontlopen ze de sterk omhoog geschoten hypotheekrente. Het voordeel in maandlasten kan fors oplopen. Toch is het meeverhuizen van je hypotheek niet altijd de beste optie.

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli Lokaal nieuws woensdag 29 juni 2022

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli

Zoals ieder jaar wijzigt er het een en ander per 1 juli. Dit is ook het geval op het gebied van wonen. Goed nieuws is de btw-verlaging op energie. Daarnaast worden rookmelders verplicht in iedere woning. Deze veranderingen kun je verwachten

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari Lokaal nieuws vrijdag 17 juni 2022

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari

De bruto maandlasten voor een gemiddelde woning met een aflossingsvrije hypotheek zijn verdubbeld ten opzichte van het begin van dit jaar. Veroorzaker is de sterke rentestijging, gecombineerd met de relatief hoge huizenprijzen. Technologiebedrijf Calcasa bracht de details in kaart over deze lastenstijging.

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari Lokaal nieuws vrijdag 17 juni 2022

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari

De bruto maandlasten voor een gemiddelde woning met een aflossingsvrije hypotheek zijn verdubbeld ten opzichte van het begin van dit jaar. Veroorzaker is de sterke rentestijging, gecombineerd met de relatief hoge huizenprijzen. Technologiebedrijf Calcasa bracht de details in kaart over deze lastenstijging.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Enschede.

Aanmelden